O nas

 Smo skupina, ki jo druži neusahljiva želja po kakovostnem pogovoru. Iz srednješolskih izkušenj, da nam je bilo vedno premalo kakovostnih pogovorov, se je naprej rodila želja, da bi ponudili mladim priložnost, ki je mi nismo imeli. Iz iskrene želje je potem pričela rasti ideja, da bi ustvarili prostore, katerih glavni namen bi bil razvijanje kvalitetnega pogovora. Začeli smo kot študentska iniciativa, danes pa ponosno delujemo kot Izobraževalni zavod Pogovorjevalnice.

Komu so Pogovorjevalnice namenjene?

Na Pogovorjevalnice so vabljeni prav vsi, ki bi si želeli prispevati k oblikovanju kakovostnih pogovorov in se jih aktivno udeleževati. V pogovorih razmišljamo, se smejimo in si pripovedujemo zgodbe iz našega vsakdana. Postanemo vidni drug za drugega. Pridobimo uvide in nova spoznanja. Torej, če imaš pogum in si pripravljen tvegati pogovor, se nam morda skupaj ponudi možnost, da odkrijemo, kaj pomeni biti človek.

Vizija in poslanstvo

Stremimo k povezovanju raznolikosti skozi sočutnost. Odpiramo in podpiramo prostor za kakovosten pogovor ter skrbimo za širšo prepoznavnost pomembnosti kakovostnega pogovora. S sprejemajočim odnosom ustvarjamo varen prostor, v katerem prisotne izzovemo v proces razvijanja veščin za kakovosten pogovor.

Spoznajte izvajalke

MarnProfilka2Sara Marn

Sara, novopečena psihologinja, plesna navdušenka. Če ne pleše zunaj, pleše doma med opravljanjem hišnih opravil. Čas rada izkoristi za ljudi, tek in branje. Včasih tudi sama kaj napiše. Rada ima nova spoznanja, zato rada spoznava tudi (nove) ljudi. Če ne živijo v istem okolju kot ona, je še toliko bolj radovedna. 🙂 Pri Pogovorjevalnicah je že od samega začetka. Uradno je so-ustanoviteljica zavoda, neuradno pa ena izmed članic skupine deklet, ki so verjele v idejo in z željo, idejami in sodelovanjem ustvarile nekaj čisto novega, svojega. Sama se je ogromno stvari o življenju naučila preko pogovorov. Se čudila, navduševala, ugotavljala, da na večino vprašanj ni enoznačnih odgovorov in se naučila odpirati tudi vprašanja brez pričakovanja, da bo nanje našla odgovor. Želi si, da bi ljudje s pomočjo Pogovorjevalnic uvideli dodano vrednost, ki jih imajo pogovori v življenju; čutili, da lahko svoje mnenje izrazijo in se naučijo nekaj, kar jim bo pomagalo pri soočanju z življenjskimi izzivi.

MenartProfilBrina Menart

Brina je univerzitetna diplomirana psihologinja z ljubeznijo do zgodb. Idealistka z globokim prepričanjem, da je svet lep, in realistka, ki je pripravljena delati, da tak tudi postane. Za seboj ima leta prostovoljstva na področju dela z mladimi in za mlade. S Pogovorjevalnicami je uradno že od začetkov v Glotta Novi, z idejo pa še veliko dlje. Od ustanovitve zavoda dalje posebno pozornost namenja temu, da bi bilo vsem soudeležencem na Pogovorjevalnicah prijetno in udobno v skladu z idejo umetnosti gostiteljstva. Pogovorjevalnice so zanjo »prostor«, kjer lahko človek postane viden sočloveku, kjer lahko neobremenjeno vprašaš, karkoli ti pade na pamet, ne da bi izpadel čuden, izraziš svoje mnenje, ne da bi te skrbela zavrnitev, in spoznavaš ljudi, ki si želijo v pogovoru doseči podobno.

CoricProfilka2Sanja Ćorić

Prepričana v moč ljudi, da premikamo meje iz betona, žice in strahu. Manj sugestibilna za instantne oblike udobrovoljenja po navodilih, neredko obdana s črnimi mislimi, ki jih bolj ali manj uspešno preganja. Z glasbo, ki jo v intimnem vzdušju izvajajo glasbeniki pesniki na s preprogami omehčanimi odri. S knjigami, ki niso v istem jeziku ne pisane ne brane, vse po vrsti pa poskrbijo, da v glavi ni prostora samo za eno, temveč vsaj za dvoje. S humorjem, ki je najbolj potreben in prisoten tam, kjer se nehajo solze. In s pogovorom, ki iz misli dveh zgradi streho, ki ne prepušča vode. Pogovorjevalnice so zanjo učilnica, nepogrešljive na poti spoznavanja in spreminjanja. Nudijo možnost kakovostnega pogovora, ki bi moral biti samoumevno dostopen vsem, pa žal ni. Nudijo drugo pespektivo. In tretjo, in četrto, in peto. Že od nekdaj se ji zdi, da zares razmišlja šele v dialogu, zato že dolgo treniram veščine komunikacije, ki jih Pogovorjevalnicam z veseljem daje na posojo.

SlokanProfilSara Slokan

Sara je diplomirana socialna pedagoginja, sicer pa študentka zadnjega letnika podiplomskega študija socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, trenerka mehkih veščin in družinska mediatorka. V njeni torbici ne sme manjkati s pisanimi lističi označen planner, zdaj že obrabljena fotografija njenih treh puhastih činčil in knjiga, pogosto s pretečenim rokom izposoje. Pogovorjevalnice ji pomenijo ogromno, saj v njih vidi priložnost za odpiranje našega, včasih preveč zaprtega prostora, kjer svoje mesto lahko najdejo misli in ideje od vsakogar. Praktično znanje z različnih področjih ter velika srčnost sta kombinacija njenega doprinosa Pogovorjevalnicam. Sicer pa po duši perfekcionistka, ki tuhta tudi, ko spi.

KramarProfil                                                                                                     Eva Kramar

 

 

Vrednote

Pri našem delovanju nam je pomembno:

– sočutnost – čutiti drugega
– občutljivost
– povezovanje skupine
– kakovosten pogovor
– spoštovanje
– razumevanje raznolikosti
– odprtost
– profesionalnost
– strokovnost
– skrb za dobro počutje sebe in drugih

Naši sodelavci